Çeşme Belediyesi tarafından 27-28 Ekim tarihlerinde düzenlenen festival, Çeşme’nin köklü kültürünü yaşatma ve yöresel tatlarını gelecek kuşaklara aktarma amacıyla gerçekleştirildi. Festivalin ilk gününde katılımcılar, mutfak atölyeleri, tarih, kültür ve sanat dolu etkinliklerle Germiyan’ın kendine özgü tatlarını yakından tanıma fırsatı buldu. Ziyaretçiler, özel lezzetlerin usta ellerden tariflerini dinledikleri atölyelerde; katmer, civci yemi, sütlü bulgur ve kopanist peynir yapımını öğrendi. Eski Un Değirmeni’nden başlayıp Çukuriçi’nde sona eren festival kortejiyle devam eden etkinlikler, Kadın Efeler Zeybek Gösterisi, taş duvar boyama, geleneksel ekmek yapımı ve zeytin işleme atölyeleriyle renklendi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Türk Halk Müziği Topluluğu’nun konseriyle ilk gün sona erdi.
Festivalin ikinci gününde ekşi maya ekmeği, karakılçık ekmeği, ekmek dolması ve soğuk sabun yapımı gibi atölyelerle etkinlikler sürdü. Ziyaretçiler, Köy Tiyatrosu gösterisiyle Germiyan’ın kültürel dokusunu yakından tanıdı. 10. Germiyan Ekmek Festivali kapsamındaki Geleneksel Ekmek Yarışması, yine büyük ilgiyle karşılandı. Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, ödül töreninde yarışmanın kazananı Habibe Erdoğan’a ödül takdim ederek dereceye giren yarışmacıları tebrik etti.
Festival süresince tüm stantları dolaşarak atölyelere katılan Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, burada yaptığı konuşmada şunları kaydetti:
“Çeşme’nin köklü tarihini, eşsiz lezzetlerini ve zengin kültürel mirasını hep birlikte yaşamak, bu değerlerimizi gelecek nesillerimize aktarmak adına bu güzel festivalimizde buluştuk. Germiyan, yalnızca lezzetleri ile değil; tarih kokan sokakları, sımsıcak insanları ve geçmişten bugüne taşıdığı değerleri ile çok kıymetli. Festivalimizde, Germiyan’ın zenginliklerini deneyimleyecek, yöremize has tatları usta ellerin rehberliğinde keşfedecek, geçmişten bugüne uzanan bu değerleri birlikte yaşatacağız.”
Çeşme Belediye Başkanı Denizli, bölgedeki turizmi sadece merkezde değil, kırsal alanlarda da canlandırmayı hedeflediklerini belirterek, “Kültürümüzü anlatmak, tanıtmak ve Çeşme’nin bilinen yüzleriyle değil; aksine saklı kalmış yüzlerini de gelecek kuşaklara aktarabilmek için çalışıyoruz” dedi. Germiyan’ın verimli toprakları ve bereketli mahsulleriyle Çeşme tarımında önemli bir yere sahip olduğuna değinen Denizli, şu sözleri ekledi:
“Yerel üretimle toprağımıza, emeğimize, mirasımıza sahip çıkmak hem yerel değerlerimize hem de sürdürülebilir bir geleceğe yatırım yapmaktır. Biz de bu mirası gelecek nesillere taşımak, yerel değerlerimizi tanıtmak ve üreticimizi, tarımımızı desteklemek için Çeşme Belediyesi olarak var gücümüzle çalışıyoruz. Özellikle Germiyan zeytini, zeytinyağı, bamyası ve Germiyan ekşi maya ekmeği gibi Germiyan’ımızın mikrokliması ile ortaya çıkan yöresel değerlerimize sahip çıkıyor ve halkımıza ulaştırıyoruz.”
İki gün süren ve çeşitli etkinliklerle dolu festival, halkın büyük ilgisini çekti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.