DOLAR 34,4241 0.25%
EURO 36,3809 0.39%
ALTIN 2.847,290,47
BITCOIN 3092914-1.14637%
İzmir
19°

HAFİF YAĞMUR

17:40

AKŞAMA KALAN SÜRE

Çeşme Yarımadası deniz ekosistemine dair önemli çalıştay düzenlendi

Çeşme Yarımadası deniz ekosistemine dair önemli çalıştay düzenlendi

Çeşme Belediyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı'nın (TÜDAV) ortaklaşa düzenlediği ‘Çeşme Yarımadası Deniz Çevresi Sorunları ve Çözümleri Çalıştayı’nda, deniz ekosisteminin korunması ve sürdürülebilir yönetimi masaya yatırıldı. Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, deniz patlıcanlarının aşırı avlanmasının deniz yaşamını geri döndürülemez biçimde tehdit ettiğini belirterek, “Bilim insanlarımızın açıklamaları doğrultusunda, deniz ekosisteminin en önemli koruyucularından olan deniz patlıcanlarının korunması, sağlıklı yarınlarımız için büyük bir önem taşıyor” dedi.

ABONE OL
22 Ekim 2024 18:11
Çeşme Yarımadası deniz ekosistemine dair önemli çalıştay düzenlendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çalıştay, Çeşme Belediyesi ve TÜDAV iş birliğiyle bir otelde gerçekleşti. “Çeşme Yarımadası Deniz Çevresi Sorunları ve Çözümleri Çalıştayı” adıyla düzenlenen etkinlikte, denizlerin karşı karşıya olduğu çevre sorunları ve çözüm yolları konuşuldu. Katılımcılar arasında Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Nadir Uslu, Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı, Belediye Başkanvekili Banu Ayhan, Belediye Başkan Yardımcısı Onur Gülin, Sahil Güvenlik Karakol Komutanı Akın Satkan, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Dr. Ahmet Güler, TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, ÇEŞTOB Başkanı Orhan Belge, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları, çevre gönüllüleri ve bölge halkı da yer aldı.

Türkiye Belediyeler Birliği Genel Kurulu’nda bulunmasından dolayı çalıştaya katılamayan Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, video mesajıyla çalıştaya seslendi. Başkan Denizli, deniz patlıcanlarının korunmasının denizlerin sağlığı açısından kritik önemde olduğunu ifade ederek, “Deniz patlıcanlarının avlanması, ne yazık ki denizlerimize geri dönülemeyecek zararlar veriyor” sözlerini yineledi. Ayrıca, çevrenin korunması konusunda bilimsel çalışmaların yol gösterici olmasının gerekliliğini vurguladı.

Doğal Zenginlikleri Korumalıyız

Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı ise konuşmasında bölgenin doğal ve tarihi değerlerine değinerek, “Geçen yaz orman yangınlarıyla zor günler geçirdik. Ormanlarımızı ve doğamızı daha etkin bir şekilde korumalıyız” ifadelerini kullandı. Maraşlı, denizlerin korunmasına yönelik olarak da “Koruma ve kullanma dengesini iyi sağlamalı, bu eşsiz coğrafyayı tüm canlılar için saygıyla muhafaza etmeliyiz” şeklinde konuştu.

Bilimsel Ölçümler Gerekli

TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, Ege Denizi’nde gerçekleştirdikleri bilimsel çalışmalar hakkında bilgi vererek, Çeşme’de düzenlenen bu çalıştayın önemli bir adım olduğunu ve devamının geleceğini söyledi. Öztürk, “Ildır’daki biyoçeşitlilik araştırmalarının sonuçları, Çeşme’deki deniz patlıcanı ve balıkçılık faaliyetlerinin sürdürülebilirliği için bilimsel ölçüm yapılmasının elzem olduğunu gösteriyor” dedi. Ayrıca, TÜDAV olarak gelecekte Çeşme ile iş birliğine açık olduklarını da belirtti.

20 akademisyenin katıldığı çalıştay, dört ana oturumda gerçekleştirildi. Çalıştayda, “Çeşme Yarımadası Değişen Deniz Ekosistemi ve Biyoçeşitlilik”, “Çeşme Yarımadası Mavi Büyüme ve Mavi Ekonomiye İlişkin Güncel Durum”, “Çeşme Yarımadası Deniz Ekosisteminde Kirlilik ve Kaynakları” ve “Çeşme Yarımadası Çevre Koruma ve Farkındalık Faaliyetleri” başlıkları altında çeşitli tartışmalar ve çözüm önerileri sunuldu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.