Urla Belediyesi’nden sıfır atık projesi
Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, "Vatandaşlarımızın desteğiyle Urla’da atık yönetiminde örnek bir başarıya imza atacağız" diyerek, ilçede kaynağında ayrı toplama kültürünü yaygınlaştırmayı amaçladıklarını açıkladı.
Urla Belediyesi, etkin bir atık yönetimi gerçekleştirmek için kaynağında ayrı toplama çalışmalarına başladı. Bu kapsamda, Urla Atık Getirme Merkezi’nin inşaat hazırlıkları hızlandı. Ayrıca, belediyeye ait binalar ve kültürel merkezlere ambalaj atığı ayrıştırma kutuları yerleştirildi ve bu tesisler için Temel Seviye Sıfır Atık Belgeleri alındı. Başkan Balkan, ekolojik dengeyi koruma ve iklim değişikliğiyle mücadele konularına vurgu yaparak, vatandaşları dayanışma ve iş birliği konusunda çağrıda bulundu. Balkan, “İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğümüzün ilçemizde gerçekleştireceği projelerde esnafımız, vatandaşlarımız ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte hareket edeceğimize inanıyoruz. Çalışmalarımıza sağlanacak destekle, Urla’daki atık yönetimindeki başarımız hepimizin ortak olacak. Vatandaşlarımızın iş birliğiyle, kaynağında ayrı toplama kültürünü ilçemize kazandırmak en büyük hedefimiz” ifadelerini kullandı.
Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi
Atık yönetimini daha etkin hale getirmek amacıyla, cam kumbaralarının yerleri muhtarların desteğiyle yeniden belirlendi. İlçede toplanan eski lastiklerin ilk partisi olarak 15 ton atık lastik teslim alındı. Şantiyelerde biriken madeni yağlar için Makina Kimya Enstitüsü ile iletişime geçildi ve MKE’den araç tahsisi bekleniyor. Ayrıca, çevre lisanslı atık yağ firmasıyla atık yağ ve atık pil yönetimi konusunda anlaşmalar yapıldı ve muhtarlıklara dağıtılmak üzere atık yağ bidonları ve pil kutuları dağıtımına başlandı. Belediye binasında ve esnaftan toplanan 100 kg atık pil, TAPDER’e gönderildi. Urla Belediyesi, vatandaşların desteğiyle bu çalışmaları genişletmeyi ve ilçede sürdürülebilir bir atık yönetim kültürü oluşturmayı hedefliyor.