Türkiye’nin sadece üç noktasında bulunan ve en geniş yetişme alanı iki dönümlük olan kum zambakları için Urla’da önemli bir adım atıldı. Koparılması halinde 387 bin 141 TL ceza kesilecek olan bu eşsiz bitkinin farkındalığını artırmak için Urla Belediyesi bir etkinlik düzenledi. Etkinlik, ilçenin Atatürk Mahallesi’nde, kum zambaklarının bulunduğu sahilde yapıldı ve Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, Belediye Meclis Üyeleri, Urla Araştırmaları Merkezi Genel Sekreteri Kemal Ergün, Atatürk Mahallesi Muhtarı Rahime Tekin, mahalle muhtarları, 1950’lerde kum zambaklarını ekmiş olan İbrahim Zorlular’ın torunu Dilek Zorlular ve eşi Bozkurt Zorlular ile bölge sakinlerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
KORUMA VE BAKIM YAPILACAK
Etkinlikte katılımcılara kum zambaklarının korunmasının önemi ve hassas ekosistem hakkında bilgi verildi. Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, bu bitkilerin sadece Urla’nın değil, tüm ülkenin ortak mirası olduğunu vurguladı ve konuşmasında, “Atatürk Mahalle Muhtarımız ve buranın korunması için özverili şekilde çalışan mahalle sakinlerimize bir kez daha teşekkür ediyorum. İmar planlarına göre burada 7 metrelik bir yürüyüş yolu yapılacak. Bu yürüyüş alanını ve planlanmış parkı hayata geçireceğiz. Ayrıca, Çamlıçay’dan başlayıp Çeşmealtı Mavi Plajı’na kadar uzanan bisiklet yolu da kesintisiz olarak bu bahara kadar tamamlanacak. Bu projeyi başarıyla tamamlamak için hep birlikte çalışıyoruz. Alanın çevrilip korunması beni çok mutlu ediyor. Kum zambaklarının bakımını ve peyzaj düzenlemesini belediyemiz yapacak. Bu hassasiyeti gösterip burayı koruma altına almamıza destek olduğunuz için teşekkür ederiz. Parklar ve bisiklet yolları Nisan ayına kadar hizmetinize sunulacak” dedi.
YARIMADA’DAKİ EN YOĞUN BÖLGE
Atatürk Mahallesi Muhtarı Rahime Tekin, kum zambaklarının korunması için büyük bir çaba harcandığını belirterek, “1950’lerden bu yana kum zambakları bu mahallede bulunuyor. Buranın korunmasına yönelik yıllarca emek veren mahalle sakinlerine ve derneğimize teşekkür ediyorum” dedi. Urla Araştırmaları Merkezi Genel Sekreteri Kemal Ergün, kum zambaklarının endemik bir tür olduğunu ve Yarımada’da en yoğun olarak Urla Kalabak sahilinde bulunduğunu belirterek, “Bu tür, Doğa Koruma Birliği tarafından koruma altına alınmış bir bitkidir. Belediye Başkanımıza, Fen İşleri, Park Bahçeler ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüklerimize, ayrıca koruma çalışmalarına katkıda bulunan belediye çalışanlarına teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.
BİR ÇİÇEK KOPARMADIK
1950’lerde kum zambaklarını diken İbrahim Zorlular’ın torunu Dilek Zorlular, halkın bu konuda yeterince bilinçli olmadığını dile getirerek, “Burası korunması gereken büyük bir alan. Ancak halkımız bu konuda pek bilinçli değil. Koruma altına alındığında ‘yedik mi’ diye sorular geliyor. Duyarlılık bekliyoruz” dedi. Etkinlikte söz alan eşi Bozkurt Saraç, korunan alanın büyüklüğüne dikkat çekerek, “Bu bölge fark edilip korunmaya alındı. Belediyeye teşekkür ederiz. Çiçekler doğanın bir parçası ve biz burada bir tane bile koparmadık. Kumun sağlanması lazım ve kışın fırtınalarda buradaki direkler devriliyor. 1951 yılında eşimin dedesi tarafından tohumlar ekilmişti. Türkiye’deki en büyük alan burası; Karadeniz Sinop’ta da var ama seyrek. İnsanlar soğanlarını alıp götürüyor ama doğru olan döllenme için bir siyah güve gerektiriyor. Şu an mevsim tam zamanı” dedi.
Etkinliğe katılan sivil toplum kuruluşları ve çevreciler, kum zambaklarının korunması için farkındalık yaratma çağrısında bulundu. Katılımcılar, kum zambaklarının bulunduğu alanda temizlik yaparak ve bilgi panoları asarak etkinliğe katkıda bulundu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.